Критська дієта

Критська дієта

Критська дієта знаменита на весь світ, адже вона є найбільш доступною і простою моделлю збалансованого харчування. Ну, хто, скажіть, відмовиться від задоволення смачно поїсти і при цьому не тільки не набрати ні грама, але і помітно оздоровити свій організм? Давайте дізнаємося, в чому ж секрет цієї простої але ефективної методики.

Витоки крітської дієти

Ще в 50-х роках минулого століття вчені зуміли з’ясувати цікаву особливість – жителі середземноморського узбережжя і особливо мешканці острова Крит практично не схильні до онкології і серцево-судинних захворювань. І виною тому особливий режим харчування, властивий цьому регіону.

Принципи харчування

Мешканці цього сонячного острова приступають до трапези тричі на день. Їдять вони в абсолютно спокійній обстановці, а своє меню складають, уникаючи припливу зайвих калорій, перевантажують органи травлення. Жителі Криту вважають, що після трапези варто розслабитися – відпочинок благотворно впливає на організм і на нервову систему.

Раціон харчування

В меню крітської дієти варто включати лише найсвіжіші та натуральні продукти, не зазнали індустріальної обробці. Прекрасно підходять дари моря і різноманітна рослинна їжа.

Для приправи блюд жителі о. Крит використовують оливкову і ріпакову рослинні масла. З їх допомогою вони забезпечують організм поліненасиченими жирними кислотами, які вносять свій внесок у забезпечення нормальної роботи серцево-судинної та нервової систем.

Доповненням до їжі на Криті виступають ароматичні трави, які служать прекрасною альтернативою солі. Крім цього рослинні приправи привносять в раціон вітаміни, антиоксиданти і мікроелементи.

Щоб зменшити в раціоні кількість шкідливих жирів необхідно обмежити вживання м’ясних продуктів (доведеться перейти на пісні сорти м’яса і птиці та включати їх в меню не частіше 3-х разів на тиждень).

Основою раціону крітської дієти повинні стати фрукти, овочі, боби і злаки. Ці продукти багаті клітковиною, вітамінами, корисними елементами і високоякісними протеїнами. Щоб отримати всю користь від рослинної їжі, велику її частину варто вживати в сирому, не переробленому вигляді. Частка фруктів і овочів в щоденному меню – 400-500 м.

Основні поради

  • Овочі та фрукти не можна купувати завчасно – в процесі зберігання вони втрачають велику частину корисних якостей
  • Зчищати шкірку не варто – саме в ній міститься велика частина корисних для організму речовин
  • Варто пам’ятати про небезпеку, яку таять плоди, які зазнали хімічній обробці – для дієти вони абсолютно не підходять
  • Щоб зберегти всю користь продуктів готувати їх краще на пару
  • Щодня можна випивати 1-2 келиха якісного сухого вина (воно продовжує молодість клітин і сприяє захисту судин)

Живучи в гармонії з природою і поважаючи потреби власного організму можна надовго продовжити своє життя і наповнити її новим якістю. Наведена в нашій статті – критська дієта обов’язково вам в цьому допоможе.

Напишіть відгук