Естонська дієта

Естонська дієта

Естонська дієта забезпечує непоганий результат, от тільки витримати її під силу далеко не кожному. Жорстке обмеження раціону, що зачіпає калорійність та хімічний склад, може привести до серйозних наслідків, тому не вдавайтеся до цієї спірної методикою схуднення при наявності будь-яких хронічних захворювань.

Тривалість та ефективність естонської дієти

Ця дієта має порівняно малу тривалість – вам доведеться приділити їй всього 6 днів. За цей період часу втрата ваги досягає позначки в 4-6 кг. Якщо під час дієти відчувається серйозний дискомфорт (постійні головні болі, запаморочення, емоційна нестабільність), негайно відмовтеся від неї і перейдіть на збалансоване дробове харчування (калорійність в перші дні рекомендується обмежити, щоб організм не зазнав шоку від різкого «стрибка»). Якщо ж дана методика не викликає ніяких негативних проявів, однак витримати голодний раціон складно, рекомендується протягом дня з’їдати 500 г зелених овочів (на додаток до зазначеного раціону). Сіль, цукор, вершкове і рослинне масла, маргарин і будь-які приправи в період дієти підлягають повного виключення.

Меню естонської дієти

  • День № 1: курячі яйця, зварені некруто або в мішечок – 5-6 шт.
  • День № 2: низькокалорійний сир – 0.5 кг
  • День № 3: відварене куряче філе, звільнене від шкірки – 0.7 кг
  • День № 4: каша, зварена на воді зі склянки бурого рису
  • День № 5: печена або зварений в шкірці картоплю – 6 бульб середнього розміру
  • День № 6: яблука (без обмежень по кількості, але це актуально лише для зелених сортів)

Вихід з естонської дієти

Після цієї жорсткої дієти утримати результат практично неможливо – організм, зазнавши шок від голодного режиму, прагне відшкодувати втрати в найкоротші терміни. Щоб цього не сталося, прислухайтеся до наведених нижче порад:

  1. Перші пару тижнів після завершення дієти обмежте калорійність раціону до 1600-1700 ккал.
  2. Основу раціону в цей період повинні становити фрукти, ягоди та овочі, а також нежирні молочні продукти і пісні сорти м’яса (риби).
  3. Для приготування страв використовуйте рослинні масла. Дефіцит жирних кислот заповнюйте і за допомогою риб’ячого жиру (сьогодні його можна придбати в капсулах, що дуже зручно).
  4. Продукти відварюйте, тушкуйте, запікайте або готуйте на пару.
  5. Вранці заряд енергії отримуйте, вживаючи каші (для їх приготування ідеально підходять вівсяна, гречана, рисова і перлова крупи).
  6. І хоча жири додавати не рекомендується, збагачувати смакову гаму скибочками фруктів ніхто не забороняє.
  7. Рибу і будь-які м’ясні продукти включайте в обідню трапезу, причому вага порції не повинен перевищувати 150 г (в готовому вигляді).
  8. Хліб вводите в раціон в обмеженій кількості (перевага за дієтичними видами хлібобулочних виробів).
  9. Цукор і будь-які солодощі після дієти краще не вживайте зовсім, або включайте лише в ранкову трапезу.

Професійний дієтолог скаже, що дана методика схуднення просто не має права на життя – вона приносить більше шкоди, ніж користі. Будьте розсудливі і підшукайте більш збалансований варіант дієти.

Напишіть відгук